Somliga Drömmar Luktar Annorlunda.

Public Proposal, 2011.

Some days smell different.

A proposal for a site-specific installation at Torsten Henrikson's Footbridge, in Gothenburg, Sweden.

 

A poetry-fragrance installation that interlaces fragments of texts by Bernd and Hilla Becher and thoughts of a local politician to a monologue about interaction, belonging and commitment to the site as well as to an ongoing and nostalgic regeneration of our time...


proposed text (in Swedish!).

Hallå där! Jag känner igen dig. Det är inte förstå gången du varit här. Vi brukade prata med varandra i långa glömbara timmar. Vad hänt med oss?

”Jag minns vilken upplevelse det var att komma till sitt första fackföreningsmöte och upptäcka när det var votering att den lilla näven var lika betydelsefull som den stora…”

Ökad efterfrågan på produkter samt en minskad tillgång på fysiskt kvalificerad arbetskraft på grund av krig kommer att framtvinga mekaniska anordningar: gräv- och lastmaskiner kommer att motivera höjda löner.

Din vän var här häromdagen och kissade runt i ett ansträngande försök för att känna sig fri.

Den avancerade teknologins investeringar kommer endast att kunna göras av grupper, sammanslutningar, varför allt fler företag ska gå ihop i stora gruvbolag vars komplex kommer att påminna om stadskonglomerat.

Gå och titta rakt i andras ögon och hälsa och fråga om allt är väl för dem som möter dig i denna fantasilösa promenad! Varför är vi så egentligen?

Du vet att folk blir lite skraja för detta ibland. De känner sig kränkta, eller? Nej! Le åt alla istället! De ska tänka dig som en galen, en lyckligt sysselsatt galen i alla fall.

Arbetskraft kommer att tillströmma från östra Europa: hyreshus i flera våningar kommer att utgöra typiska bostäder i gruvstäderna på landet, i typiskt varierande landskap med industri, jordbruk och bostadskomplex.

Varför blev klyftan så djup då? ”Ja, det var väl det att dem inte talade med varandra…”

Tänk om man kunde bjuda dem på lunch under veckan. Det måste man göra någon gång, eller? Om du gör det då, kommer det säkert någon annan att göra detsamma nästa gången, eller?

Arbetare kommer att anlitas från den omgivande landsbygden i närheten; en kommande befolknings explosion: tusentals kommer att arbeta i gruvorna men samtidigt behålla en liten jordbruksplätt som försäkring.

Ja du, det är stressad på jobbet. Du försöker vara den bästa där men det är ju många som inte lägger uppmärksamhet på det du gör. Du testat nog i olika tillfälle på att ändra rutinen på kontoret. De stackars där har ingen aning om vad det innebär att vara lite hippie alltså. Idag ska man bjuda alla på krogen!

”En parallell i modern tid är att så fort konjunkturerna kärvar börjar man stirra på alla invandrare vi har i landet.”

Men du luktar ju gott nu! Det känns som att hela den där fullheten med piss och osociala attityder var bortrest nu. Kyss mig så jag blir glad!

En kommande progressiv ökning av produktion och försäljning: kolbunkrar och gruvor samt järn-, stål- och koksverk ska prägla landskapets struktur.

Du trivs väl på jobbet, det märker man. Du är mitt bästa exempel på detta!

”Det där med att komma på ett arbetarkommunmöte och vara solbränd på vintern, det var bara ett tecken bland många andra att man levde på en annan standard.”

”När det gäller framtidspolitiken får man hela tiden inrikta sig på att man har en majoritet av människorna med sig. Man får inte galoppera några steg i förväg, för då tror jag att man omöjliggör förutsättningarna att arbeta för dom där viktiga delmålen. Vi återkommer med andra ord till de gamlas inskärpande av att stärka organisationerna och öka aktiviteten för att övertyga så många som möjligt.”

Somliga drömmar luktar annorlunda.

Jag tänker stanna här en stund. En röd bil kommer att passera under bron om några minuter. Den kommer med en långt lovad nydaning.

Nej. Den kommer inte. Kan vi inte stanna lite till och titta på hjulet istället?

proposed application of text. Somliga Drömmar Luktar Annorlunda.

proposed application of fragrance machine / Jasmine. Somliga Drömmar Luktar Annorlunda.

map of the bridge. Somliga Drömmar Luktar Annorlunda.